adlinks*
Kesä ja auringon porotus on täällä (ainakin toivottavasti). Moni auringon palvoja odottaa makoilua keskipäivän helteessä, jotta rusketus tarttuu mahdollisimman tehokkaasti ja saadaan aikaan kaunis päivettynyt hipiä. Jokainen tietää, että auringon kanssa tulee kuitenkin olla varovainen ja ihon polttamisen kanssa ei ole leikkiminen. Kokosin tähän muutamia juttuja ja vinkkejä auringonottoa varten.
Aurinko ei missään nimessä ole pelkästään paha syövän aiheuttaja, vaan sillä on myös paljon merkittäviä positiivisia vaikutuksia. Senhän varmasti kaikki huomaa jo pelkästään omasta fiiliksestä. Auringosta saatu D-vitamiini on elintärkeää meille jokaiselle ja monesti suositellaankin päivittäiseksi aurinkoannostukseksi 15-20 minuuttia auringossa ilman peittäviä vaatteita, jotta vitamiini imeytyisi mahdollisimman hyvin. Tässä kannattaa tietysti ottaa huomioon oma iho ja miten se reagoi aurinkoon. Toiset ovat herkempiä kuin toiset ja palavat hyvinkin nopeasti.
Lyhyesti termeistä:
UV-valo
Ultraviolettivalo on näkyvän valon ja röntgensäteilyn välissä olevaa sähkömagneettista säteilyä.
UVA ja UVB
UVA-säteet vanhentaa ihoa veltostumisena ja ryppyjen muodostumisena.
UVB-säteily imeytyy lähes kokonaan ihon uloimpiin kerroksiin ja lisää ihosyövän todenäköisyyttä. UVB-säteet siis polttavat ihoa. UVB-säteet myös vastaavat tärkeän D-vitamiinin muodostumisesta ihosoluissa, joten se ei ole pelkästään haitaksi.
UV-filtteri:
Aurinkosuoja. UV-filttereitä sisältävässä tuotteissa on tuttu SPF-merkintä = Sun Protection Factor, joka kuvaa aurinkosuojan tehokkuutta ja UVB-suojakerrointa. Pääsääntöisesti luku kertoo miten pitkään voi olla auringossa palamatta. Eli SK 10 pitäisi auttaa olemaan auringossa 10 kertaa sen ajan mitä normaalisti palat. Esim jos huomaat ihon punoittavan 5 minuutissa SK 10 tuotteella voit olla auringossa 50 minuuttia. Tähän ei kuitenkaan yksistään kannata uskoa, vaan yksilöllisesti huomioida oman ihon suojan tarve.
SPF-merkintä on suomennettu SK-merkinnäksi. Suojat voidaan jakaa neljään kategoriaan. Itse käytän Suomessa matalan suojan tuotteita (tai en lainkaan) ja ulkomailla (aurinkolomilla) korkean suojan tuotteita. Kasvoille laitan yleensä päivinä, jolloin olen paljon porottovan auringon alla erittäin korkean suojan tuotteita.
Matala suoja / SK 6, 10
Keskitason suoja / SK 15, 20, 25
Korkea suoja / SK 30, 50
Erittäin korkea suoja / SK 50+
Sittemmin olen itse käyttänyt paljon luonnollisempia tuotteita suojana. Erityisesti olen tykännyt kookosöljystä, jota käytin myös Malesiassa loppu aikana. Kookosöljyn lisäksi porkkanaöljy on aivan loistava tuote, joka myös antaa heti levittyessä kauniin sävyn iholle. Juon myös paljon porkkanamehua, jonka uskon auttavan ihon suojaamisessa. Olen myös monesti ennen aurinkolomia käyttänyt sisäisesti erilaisia aurinkotuotteita, joihin olen ollut erittäin tyytyväinen. Suosittelun arvoisia ovat esimerkiksi puhdas+ kapselit*! :)
Mitkä ovat teidän suosikit aurinkotuotteiden puolelta, otan todella mielelläni vinkkejä ja tuotesuosituksia vastaan! :)
Loistava valikoima laadukkaita aurinkosuojatuotteita löytyy mm. Hyvinvoinnin tavaratalo* nettikaupasta (täältä!*) sekä Biodellyn* sivuilta (täältä!*).
Lähde, Terveyskirjasto
No Comments